T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KADIKÖY - Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi

KURUMUMUZUN ORTAK OLARAK YER ALDIĞI "YETİŞKİN EĞİTİMİNDE AVRUPA´YA YETİŞMEK İÇİN" BAŞLIKLI AB PROJESİ MACARİSTAN HAREKETLİLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

T.C.

KADIKÖY KAYMAKAMLIĞI

 Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi

 ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü

Kurum Kodu:161099

 

 

AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI IPA İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROĞRAMI MESLEKİ EĞİTİM PERSONEL HAREKETLİLİĞİ

 

 

(2015-1-01-TR01-KA104-018938)

"YETİŞKİN EĞİTİMİNDE AVRUPAYA YETİŞMEK İÇİN" (İŞBAŞI GÖZLEMLERİ) 08 MAYIS 2016-16 MAYIS 2016 TARİHLERİ ARASINDA YAPILAN MACARİSTAN – EGER HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME RAPORUDUR.

 

1.Supra Vita Nyelviskola Servizi işbaşı gözlem eğitimi:

 

Supra Vita ile yapılan program gereği; koordinatör kuruluş, program ortakları ve alıcı kuruluş olan Supra Vita kurumlarını anlatan slayt ve sunularla katılımcı gruba tanıtım yapılmıştır. Hareketlilik akışının başlamasıyla birlikte ilk ziyaretimizi gerçekleştirdiğimiz kurum alıcı ortağımız olan Supra Vita hem özel hem de kamu kurumu niteliğinde olan bir mesleki eğitim merkezidir.  Aynı zamanda yaşlı kursu veren tek kurum olduklarını belirtti.

 

Daha çok Avrupa Birliği projeleri hazırlama ve yönetme işlerini yürüten bir şirket. Eger Eyaleti Kamu İş Merkezleri ağının üyesi olan Supra Vita´da şirketlerin vasıfsız elemanlarına yönelik meslek edindirmeye yönelik çalışmaları bulunmakta. AB projesinde göçmen mülteci eğitmek için müfredat yapmışlar.

 

Gönüllü kurs eğitimi vermek isteyenlere de destek oluyor. Yetişkin eğitimi tamamen maliye bakanlığına bağlı bulunmaktadır. Macar ticaret odası ihtiyaç duyulan branşları bildiriyor ve buna bağlı olarak kurslar açılmakta. Şirketler çalışanların kurs ücretini ödeyip vergiden düşüyorlar. Bazıları da şirketin bünyesinde kurs açabiliyor.

 

Meslek eğitimi sınavında genç ve yaşlının sınavları ayrı oluyor. Akredite olmayan okullardan alınan belgeler Avrupa'da kullanılamıyor. İsteğe göre sadece bir kişi için bile kurs açılabiliyor. Proje yazma eğitimi kursunu bir grup Türk öğrenci için de açmışlar.

 

2.Oxford International Language School Ltd.

 

Yetişkinlere yönelik bir dil eğitimi veriyorlar. Callan metodu ile İngilizce eğitimi sunmaktalar. Konuşmaya yönelik olan dersleri, anadili olan bir eğitici tarafından veriyorlar. İngilizce, Almanca, Fransızca ve birçok farklı dilin eğitimini veriyorlar.

 

Bunlara ek olarak yabancı dil sınavlarına hazırlık, çocuklar için dil eğitimi ve çocuklar için yaz kampı gibi hizmetleri de bulunmakta. Eğitim materyallerini de satmaktalar.

 

Üniversite bitirmek için diplomadan önce devlet tarafından yabancı dil sınavı yapılıyor. Bu sınavdan orta seviyenin üzeri geçilemez ise diploma alınamıyor. Bu yüzden devlet yabancı dil öğrenmeye çok özen göstermekte. Bu sebepten dolayı, bu tarz eğitim kurumlarına olan talep son derece fazla olmakta.  

 

3. Eszterhazy Karoly College

           

 1774 yılında kurulmuş bir üniversite olarak hizmet vermektedir. Uygulamalı bilimler konusunda hizmet veren bir üniversitedir. Tam zamanlı ya da yarı zamanlı eğitim verilmektedir. Lisans, Lisansüstü ve Doktora programlarına yönelik eğitim planları mevcut. Beşeri Bilimler, Öğretmenlik Eğitimi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler, Doğa Bilimleri fakültelerine ev sahipliği yapmakta.

           

Yabancı öğrenciler tarafından da tercih edilebilmektedir. Erasmus+ kursları bulunmaktadır. 2013 yılında Macaristan Hükümeti tarafından burs hizmetleri de başlamıştır.

           

Merkezi bir kütüphanesi bulunmaktadır.  Sosyal bilimler, yabancı diller ve doğa bilimleri gibi konularda metinler bulmak mümkün.

           

Bu okullardan mezun olan öğrenciler genellikle okullarda iş buluyorlar. Yerel kermes, konferans, fuar, yetişkinlere proje ve kültürel pazarlama eğitimi vermekteler.

           

Sanal üniversite eğitimi sayesinde uzaktan İngilizce ve Almanca toplum eğitimi verilmektedir. Bunlara istek doğrultusunda herkes katılabilmekte ancak sertifika verilmemektedir. Bu sadece hobi amaçlıdır.

 

4. Eventus Art School

 

Güzel sanatlar lisesi olarak hizmet vermekte olan bu okul, özel okul olarak çalışmakta ve sanat eğitiminde değişik yaş grupları bulunmaktadır. Olgunluk sınavı adında bir sınav sistemleri var. 20-24 yaş arasını genç, 25 yaş üstünü ise olgun olarak kabul ediyorlar.

 

Yatılı öğrenciler alınmaktadır. Animasyon, film, çizim, boyama, sanat tarihi, fotoğraf, bilgisayarlı grafik kursları verilmektedir.

 

Masrafların  %60'lık kısmını devlet,  %30'luk kısmını vakıf,  %10'luk kısmını ise öğrenci karşılamaktadır.

 

5. FELNÖTTKEPZES ES VIZGASZERVEZES

 

Şirketlere yönelik ihtiyaç eğitimi veren bir kurum. İnternet sınıfları, akıllı tahtalar, forklift, çimento kamyonu, iş makinaları kullanma ehliyeti veriyorlar.

 

Devamsızlık konusunda oldukça hassas davranıyorlar.  Sınav ortalamasının belirli bir notun üzerinde olması gerekmektedir. Aksi takdirde aynı kursun ücretsiz olarak tekrar alınması gerekiyor ya da kurs bırakılıyor. Sınav sonucunda alınacak olan belgenin, Avrupa genelinde geçerliliği bulunmakta.

 

Devlet akreditesi de aynı zamanda bulunmaktadır. 2 yılda bir olarak okulda kalite-kontrol yapılmaktadır. Vergi dairesi ise habersiz olarak denetlemeler yapabilmektedir. Okulun AB kredi desteği bulunmakta ise, AB de aynı zamanda denetim hakkına sahip oluyor.

 

Makina Enstitüsü ve güvenlik sistemleri üzerine Macaristan'ın en başarılı okulu olduğunu iddia etmektedirler. Burası da özel bir okul olarak hizmet vermektedir.

 

                                                                                                  

Zekiye ENSARİ

El Nakışları Öğretmeni(

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Adına)

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.06.2016 - Güncelleme: 16.01.2020 09:44 - Görüntülenme: 2470
  Beğen | 0  kişi beğendi