T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KADIKÖY - Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi

"YETİŞKİN EĞİTİMİNDE AVRUPA´YA YETİŞMEK İÇİN" BAŞLIKLI AB PROJEMİZ

Yetişkin Eğitiminde Avrupa´ya Yetişmek İçin Başlıklı Ab Projemizin  İtalya Hareketliliği Ve İşbaşı Gözlemleri  07-13 Mart 2016 Tarihleri Arasında Gerçekleştirildi.

                       

AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI IPA İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROĞRAMI MESLEKİ EĞİTİM PERSONEL HAREKETLİLİĞİ YETİŞKİN EĞİTİMİNDE AVRUPAYA YETİŞMEK İÇİN (İŞBAŞI GÖZLEMLERİ) 07 MART 2016-13 MART 2016 TARİHLERİ ARASINDA YAPILAN İTALYA -COMPOBASSO HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME RAPORUDUR.

1. A.R.E.S. SCARL işbaşı gözlem eğitimi:

Ares Scarl ile yapılan program gereği; koordinatör kuruluş, program ortakları ve alıcı kuruluş olan Ares Scarl kurumlarını anlatan slayt ve sunularla katılımcı gruba tanıtım yaparak akış hızlanmıştır. Hareketlilik akışının  başlamasıyla birlikte ilk ziyaretimizi gerçekleştirdiğimiz  kurum  alıcı ortağımız  olan ARES hem özel hem de kamu kurumu niteliğinde olan bir mesleki eğitim merkezidir. Compobasso eyaleti kamu İş Merkezleri ağının üyesi olan ARES´de birinci seviye kariyer rehberliği, göçmenlere  küçük işletmelere yönelik sinerji adı altında destek çalışmaları, yetişkinlere mesleki gelişim kursları verilmektedir.Engelliler okullarında çalışan eğitimcilere  yönelik kurslarda veren ARES aynı zamanda Eurodesk ofisidir. Organizasyon ve dış ilişkilerde uzman olan ARES bir çok AB projesi yömetmiş ve  ISO 9001 Certiqality bir kalite sistem belgesine sahiptir. Yine "Ecvet Goes Business" isimli hareketlilik belgesi üzerinede çalışmalar yapmaktadırlar.

2.EURES Europan Emplayment Services

İtalyanın resmi iş ve işçi bulma kurumu olan Eures 1993 yılında kurulmuş.Bu kurumun üç ana aktivitesi mevcut olup bunlar Bireye bilgi verme, Bireye iş bulma, bireye rehberlik düzeyindedir.Bu kurum aynı zamanda merkezi Brüksel´de olan avrupa koordinasyon ekibine bağlı bir kurum.Avrupa Birliği ülkesi olup özerk hareket eden ülkelerde bu koordinasyonla iş bulma ağına katılabiliyor.Bu kurum kişilerin farklı bir ülkeye gittiğinde bilgi alışverişi sağlayarak hayatı kolaylaştıran imkanlar sunuyor.32  ülkede 1000´e yakın personeli olan Eures iş bulma platformu ile ülkeler arasında bağ oluşturup bireylerin bir başka ülkedede kolaylıkla iş bulmasını hızlandırmaktadır. Google arama motoru ile bireyler kurum ağına direk ulaşabilmektedir. Mesleki yerleştirmede gençlere öncelikli çakışmalar hazırlamaktalar. Gençlerin kariyer planlama sorunlarını eğitim ve kurslarla aşarak aşarak işe yerleştirmek böylelikle İtalyadaki işsizlik oranını azaltmak Eures´in kurumsal hedefleri arasında yer almaktadir.

3. La Molisana Makarna fabrikası

1912 yılında kurulan makarna fabrikası endüstriyel alanda büyüyen, kriz dönemlerini başarıyla atlatan Avrupa patent ödülü olan "Ggran Palma d´onore" yi kurumuna kazandıran endüstriyel bir kuruluştur. Kurumsal gelişimin en büyük rolünün  revizasyon ve reklam olduğunun önemini belirten kurum yetkilileri  personel eğitimininde sürekli yenilenerek yapıldığını bildirdiler.Üretim zincirinde A kalite ürün çıkaran fabrika 2011´de 11000 ton üretim yaparken 2016´da 95000 ton üretim yaparak İtalyanın en büyük makarna satışını gerçekleştiren beş fabrikadan biri olmuştur.Aynı zamanda mesleki alanda kursa katılan  üniversite öğrencileride bu fabrikada part-time çalışmaktadırlar. Çalışanlarına Hijyen eğitimi, iletişim becerileri gibi alanlarda  eğitim düzenleyen yetkililer fabrikanın ilerlemesindeki  farkın en büyük payının çalışan  personel eğitiminin  rolü olduğunu bildirdiler.

4. Accademia Britannica Dil Okulu

1985´te kurulan dil okulu küçük büyük her yaştan kişiye hizmet veren özel bir kuruluştur. Düşük kurdan yüksek kura geçiş  sistemi üzerine eğitim vermekte olan bu kuruluşta İngilizce, İspanyolca,  Fransızca, Almanca,Arapça kursları verilmektedir.Compobassoda ingilizce konuşma oranının oldukça oldukça az olduğunu bildiren yetkililer şubeler açarak bu oranı yükseltmek gayretinde  olduklarını bildirdiler.12 öğretmeni olan bu kurum personelini  full-time ve part-time çalıştığını bildirdi. . Accademia Britannica´ya bağlı olan 18 ay 3 yaş arası çocukların gittiği play school okulöncesi eğitim kurumuda gezilerek gözlem alındı.

5. Compobasso Molisa Belediye Bölgesi Mesleki Eğitim Yasal Kurumu

Kendisine ait bir hukuk sistemi bulunan Molisa bölgesindeki kişilerin meslek eğitimlerini tamamladıkları kurumların üst düzey birimi olan bu kurumda kariyer planlaması, insan kaynakları üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Her üç yılda bir yeni bir stratejik plan belirleyip kurslar düzenlemektedirler.İlk etapta bölgede ihtiyaç analizi yapılmakta sonrasında da iş arayanlar ve iş verenlerin beklenti düzeyine göre kurslara yönlendirme yapılıyor.İş önceliğini  engelliler veya yaşlılar değil  her zaman gençler almakta.

6.Sculad´ Impresa Halk Eğitim Merkezi

Özel bir mesleki kurum olan Sculad´ Impresa bilgisayar,yazılım yükleme, elektrik sistemleri, otoket, araba motor dizaynı, yabancı dil, tekstil, meslek kursları gibi çeşitli kurslar veren bir kurum.Kişiler bu kurslara para vererek katılabilmekteler.Bu özel kurumda son üç ayda 8 kurs açılmış olup yaklaşık 120 kişiye ulaşılabilmiştir.Kurum kendi personelini tecrübeli eğitimcilerden seçmektedir.Bu özel kurumda ne tür kurslar açılacağı arz-talep ile değişkenlik göstermektedir.

 

                                                                                                                                                Aynur DURUKAN

 

 

                                                                                                                                                                                               

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.03.2016 - Güncelleme: 16.01.2020 15:33 - Görüntülenme: 1222
  Beğen | 0  kişi beğendi