T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KADIKÖY - Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi

Tarihçe

KADIKÖY HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ve AKŞAM SANAT OKULU

Sanat, Edebiyat ve fen alanında gerekli olan ihtiyaçları karşılamak üzere 1935 yılında Kadıköy' de yeni bir Halkevi açılması çalışmaları başlatılmış ve bu amaçla bir komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucunda, Kadıköy halkından 6000 lira toplanarak ilk aşamada gerekli olan finansman sağlanmış ve Kadıköy Halkevinin faaliyetlerine başlayacağı bina kiralanmıştır.

Ancak zamanla kiralanan bina yetersiz kalınca, Kadıköy Halkevi için özel bir bina inşası yönünde ilk düşünce Atatürk döneminde ortaya çıkmıştır. Ancak yeni binanın çalışmalarının büyük kısmı ve bitirilmesi Ata' nın ölümünden sonra gerçekleştirilmiştir. Üstelik yeni bina savaş yılları ve savaşın getirdiği zorluklar içinde yapılmıştır. Halkevi 1938 de yeni binasına taşınmış ve faaliyetlerine burada devam etmiştir.

Halkevi başkanı olan Celal Esat ARSEVEN´in katılımıyla bir komite oluşturularak açılan yarışma sonucunda birinciliği kazanan Yüksek Mimar Rüknettin GÜNEY´in eseri olan Kadıköy Halkevi binasında; düz çatılar, birincil geometrik formlar kavisli cepheler ve dairesel pencereler aracılığıyla modernist bir çizgi yakalanmıştır. Bugün iç mekan ve cephe düzenleri kısmen değişmiş olmakla birlikte bu bina modern mimarlık diline uygun tasarımı ve erken Cumhuriyet Türkiye' sinin ilkelerini sembolize eden özgün işlevi ile Türkiye' de modern mimarlığın önemli örneklerinden birini oluşturmuştur.

Türkiye ölçüsünde oldukça büyük ve gösterişli bir bina olması nedeniyle '' Halk Sarayı'' olarak nitelendirmiştir.

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi, 21 şubat 1943 yılına kadar yapılış amacına uygun olarak tüm binayı kapsayacak bir eğitim vermiş, ancak bu tarihten sonra binanın derslik bölümü Kadıköy Adliyesinin kullanımına tahsis edilmiştir. 04.03.2013 tarihinde Adliyenin ayrılması ile derslik bölümü tekrar Halk Eğitim Merkezine tahsis edilmiştir.

1935 yılından bugüne değin eğitim ve öğretim hizmetlerine devam eden Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, bu bölgede yaşamış ve yaşayan binlerce kişinin hayatını etkileyen önemli bir kültür ve eğitim merkezi olmuştur.

Kadıköy Halk Eğitimi yetişkin eğitimi alanında engin tecrübeler edinerek geçirdiği 80 yıllık zaman zarfında yalnızca gelişmekle kalmayıp, ulu bir çınar gibi dallara ayrılarak daha çok insanın kendisinden yararlanmasına fırsat veren yetkin bir kurumdur.

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerin meslek edindiği, ürettikleri çalışmalarının sergilendiği, müzik seslerinin duyulduğu, koridorlarında her daim canlılığın, öğrenme ve üretmenin heyecanının hissedildiği, özenle ve sevgiyle hizmet veren bir kurumdur.

Merkezimiz herkes için mutluluk ve ikinci bir şansa ulaşabilir olmanın güven kaynağıdır. İlgi istek ve beklentiler doğrultusunda etkin ekonomik ve dinamik faaliyetler düzenler. Eğitim, kültür, sanatsal üretim, rehberlik ve danışma hizmetlerinde bulunur.

Çok görmüş geçirmiş tarihi ve bir o kadarda ''yaşlanmayan'' 7' den 77' ye öğrencileriyle hep genç kalacak olan özel kurumun kapısını ittiğiniz anda sizi karşılayacak olan yaşama coşkusu ve" HİÇ BİRŞEY İÇİN GEÇ KALMADINIZ, YETER Kİ İÇİNİZDEKİ CEVHERİ KEŞFEDİN" anlayışımızdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.06.2013 - Güncelleme: 01.02.2024 16:06 - Görüntülenme: 2771
  Beğen | 0  kişi beğendi