T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KADIKÖY - Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi

Haberler

Kas

Ekm

Ekm

  Cumhuriyetin 100.Yıllı Kutlamaları 29 Ekim 2023 Pazar günü Saat:10:00 Bağdat Caddesi Feneryolu Mevki'inde 100 Davul ve  100 Zeybek eşliğinde yapılacaktır.Bütün Halkımız davetlidir.

Ekm

09-15 Ekim tarihleri arasında Portekiz Braga'da ACT NEW HOME KA 220ADU 000028291 "Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık Projesi" kapsamındaki Portekiz-Braga'da gerçekleştirilen Eğiticinin Eğitimi Çalışmaları başarıyla tamamlandı

Ekm

Ekm

Tem

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Kadıköy Halk Eğitimi Merkezleri Ortak Sergisi Natilus AVM’de sayın kaymakamımız Muhittin Pamuk, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sadık Aslan, Ak Parti İlçe Başkanı Kaya, Kadıköy İdare Amirleri ve Okul Müdürlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi, Bostancı Halk Eğitimi Merkezi, Feneryolu Halk Eğitimi Merkezi, Erenköy Zihni Paşa Halk Eğitimi öğretmen ve kursiyerlerinin “15 Temmuz” temalı resim, fotoğraf, giyim, el sanatları eserleri büyük beğeni aldı. 

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle düzenlenen, Kadıköy Halk Eğitimi Merkezleri Karma Sergisinin açılışı Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Ak Parti İlçe Başkanı Fatih Kaya, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan, Kadıköy Daire Amirleri, çok sayıda okul ve kurum müdürleri, Halk Eğitimi Merkezleri Müdürleri, öğretmen ve kursiyerlerinin katılımıyla daha geniş kitlelere ulaşılması amacıyla Tepe Natilus AVM de gerçekleştirildi.

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi, Bostancı Halk Eğitimi Merkezi, Feneryolu Halk Eğitimi Merkezi, Erenköy Zihni Paşa Halk Eğitimi öğretmen ve kursiyerlerinin “15 Temmuz” temalı resim, fotoğraf, giyim, el sanatları alanlarında ürettiği 50 den fazla el emeği göz nuru ürün yer aldı.

Karma Sergide ayrıca “2023 yılı Türkiye Yüzyılının Kahramanları” temasına uygun olarak Demokrasi Zaferinin 1. Yıl Dönümünde Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nin öncülüğünde Türkiye çapında Halk Eğitimi Merkezlerinin katılımıyla hayata geçirilen “ 81 İl’de Kırk Yama Çalışmasıyla 15 Temmuz” proje çalışması da yer aldı. Kaymakam Muhittin Pamuk, sergiye emek veren Halk Eğitimi Merkezi müdürlerini, öğretmenlerini ve kursiyerlerini tebrik etti tüm katılımcılara teşekkür etti. 

Sergide çok ilgi gören proje halısı için Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap ise duygularını şöyle ifade etti; “81 ilde 40 yama çalışması ile 15 Temmuz proje halısını gerçekleştirdiğimiz süreçte henüz acılarımız çok tazeydi ve Genel Müdürlüğümüzün de izni ile tüm Türkiye’de bu çalışmayı başlattık. Tüm illerden projenin anlamına ve önemine, Yaşattığı duyguları ilişkin çok güzel geri dönüşler mektuplar aldık. Türkiye çapında çok güzel bir katılım oldu. Çalışmaları yaparken fotoğraflarını bile gönderenler oldu. Çok duygu dolu anlar yaşadık bu çalışmayla.  “Biz hepimiz biriz biz Türkiye’yiz, Türkiye için varız” mesajını vermiş olduk.”

Hülya Narsap; 15 Temmuz’un acılarının henüz çok yeni olduğu dönemde yapılan çalışmayla ilgili de şunları söyledi; “81 ilde kırk yama çalışması ile 15 Temmuz Duvar Halısı’nın ülke çapında oluşturulmaya başladığı süreçte diğer illerde ki meslektaşlarımızla da duygu dolu diyaloglar yaşamıştık. Herkes bizimle aynı duyguları yaşıyor, aynı heyecanı paylaşıyordu. Bu duygu da birlik vardı, millet olma bilinci vardı, değerlerine ve ülkesine sonuna kadar sahip çıkma bilinci vardı. Demokrasi Zaferi ile ilgili olarak kalplerinden geçenleri ve bölgelerine ait özellikleri kumaşlara yansıttılar ve insanın tüylerini diken diken eden, bugün bile büyük bir ilgiyle izlenen bu güzel tablo ortaya çıktı. 

 Ülkemizin dört bir yanından sanatı ve maneviyatı aynı karede birleştirerek herkesi büyüleyen  emekleri ve yürekleri için projeye katkı sunan tüm halk eğitimi merkezlerimize ve olgunlaşma enstitülerimize, onların değerli öğretmen ve kursiyerlerine bir kez daha bu sergi vesilesiyle gönülden teşekkürlerimi sunuyorum,

 103 yıl önce Ülkemizin varoluş mücadelesinin en önemli mihenk taşlarından birisi olan ve ülkemizi bağımsızlığa taşıyan Çanakkale Zaferini  ve demokrasimize, özgürlüğümüze karşı  yürütülen hain 15 Temmuz darbe girişimine karşı kazanılan zaferin unutulmaması kalplerden ve zihinlerden silinmemesi için hazırlanan bu eserlerin ilk günkü heyecanla izleniyor olması bizleri ayrıca mutlu ediyor.

Halk Eğitimler olarak milli ve manevi değerlerimizi yaşatmak ve değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için varız, hayat boyu eğitim ve gelişme için varız.”

Tem

Tem

Tem

Tem

Tem

Türkiye Marmara Üniversitesi koordinesinde yürütülen ortağı olduğumuz “Yeni Vatanda, Vatandaşlık” AB projesi ile ortak ülkelerde yaşayan mültecilerin adaptasyon sürecini kolaylaştırmak için bir web sitesi geliştiriliyor.

 Projede Türk Ortakla; Marmara Üniversitesi, Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi, Ankara Çankaya Başkent Halk Eğitimi Merkezi, Yabancı Ortaklar; Fransa, Portekiz, Estonya, Yunanistan, Romanya birlikte çalışıyor.

Marmara Üniversitesi’nin  koordinatör olarak, proje yönetimi, iletişim araçları, raporlama süreci, finansal yönetim, ortakların sorumlulukları, kalite planından sorumlu olduğu projede Yunanistan web sitesinin tasarımından sorumlu, Portekiz  ortak ülkelerden 32 Eğitimcinin katılacağı LTT'de ''Sığınmacı ve Mülteciler İçin Aktif Vatandaşlık'' eğitici eğitimini gerçekleştirecektir. Kadıköy ve Çankaya Halk Eğitimi Merkezleri pilot uygulamalar, deneyim paylaşım atölyeleri, mültecilere düzenlenecek anketler, mültecilere düzenlenecek eğitimlerden sorumlu, Çankaya Halk Eğitimi Merkezi aynı zamanda yaygınlaştırma faaliyetlerinden sorumlu. Ayrıca tüm ortaklar web sitesinde yer alan konu başlıklarının geliştirilmesi ve uygulanmasından sorumluoldupu projede Yunanistan web sitesi tasarımından sorumlu, Portekiz  eğiticilerin eğitiminden sorumlu, Kadıköy ve Çankaya Halk Eğitimi Merkezleri pilot uygulamalar, mültecilere düzenlenecek anketler, mültecilere düzenlenecek eğitimlerden ve aynı zamanda yaygınlaştırma faaliyetlerinden sorumlu. Ayrıca tüm ortaklar web sitesinde yer alan konu başlıklarının geliştirilmesi ve uygulanmasından sorumlu.

Prjoe AB Erasmus, Yetişkin Eğitimi, İşbirliği Ortaklıkları başlığı altında 2 yıllık bir süreci kapsıyor.

Haz

Tophane-i Amire’de gerçekleşen koleksiyonun sunumuna İstanbul Milli Eğitim Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Mustafa Öztürk, TOSİAD Tokatlı Sanayiciler ve İş Adamları Derneği yetkilileri, Kurum Müdürleri, basın mensupları katıldı.

Organizasyonda başta giyim alanı olmak üzere, tokat baskı, makyaj, kuaförlük ve fotoğraf, halk oyunları alanı öğretmen ve kursiyerlerimiz görev aldı.

Kültürel miras içerisinde önemli bir yere sahip olan yazmacılık sanatı tarihsel süreç ve değerler içerisinde doğup gelişen bir halk sanatıdır.  Yazmacılık çok eskiden beri dokumacılık ile birlikte gelişmiş, insanoğlunun süsleme ve süslenme ihtiyacı ile başlamış en eski el sanatlarından biridir.

Tokat'ta, kültürel miras içerisinde önemli bir yere sahip olan yazmacılık sanatı 700 yıllık baskı tekniği ile yaşatılmaya çalışılıyor.

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Tahsin İstengil de bu sanatı günümüzde yaşatmak ve geniş kitlelere tanıtmak için çaba gösterenler arasında. 

İstanbul yazmacısı olarak da bilinen Tahsin İstengel ve öğrencileri Hamamiye temasıyla hazırladıkları eserleri 2019 yılında Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nin bahçesinde sergilemişlerdi. 

İşte o günlerde Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap’ın kafasında bu sanatın giysilere işlenmesi fikri oluştu ve bu fikir geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Kalıba Sığmayan Desenler” isimli defile ile hayat buldu. 

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi öğretmen ve kursiyerlerinin Moda Tasarımcısı Halil Ülgü ile yaptığı işbirliği ile hazırlanan defile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü’nün de desteğini aldı. 

Defile fikrinin hayata geçirilmesinde Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’ni bu defile için tahsis eden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile bu defileye sponsor olarak destek veren Tokatlı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (TOSİAD) önemli katkıları oldu. 

2 yıl süren titiz çalışmaların ardından moda tasarımcısı Halil Ülgü ve koreograf Fatih Ömercikoğlu’nun sihirli dokunuşları da projeye eklenince Geleneksel Tokat baskı desenleri kullanılarak stilize edilen kıyafetler "Kalıba Sığmayan Desenler" defilesinde moda dünyasına ve sanatseverlere sunuldu.

Defileyi izleyenler arasında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Mustafa Öztürk, Tokatlı Sanayici ve İş Adamları Derneği  üyesi Lütfü KÖŞKER, kurum müdürleri, öğretmenler ile moda tutkunları ve sanatseverler yer aldı.

Defilede birbirinden özel kıyafetleri mankenler; defilede, Zeliha Çal, Gamze Balım, Alona Kıral, Melike Yalnız, Türkan Geyik, Seviye İkbal, Açelya Kartal, Simge Ünal sundu.

 

Mustafa Öztürk defilenin düzenlenmesinde katsı bulunanlana teşekkür ederken, Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap’a ayrı bir parantez açtı ve Narsap’a göreve geldiği günden bu güne yaptığı güzel çalışmalar nedeniyle teşekkür ederken şunları söyledi; “Hülya müdürümüz hep çok özel çalışmalara imza attı. Bugün de bunlardan birisini burada birlikte izledik. İçinde bulunduğumuz kültür merkezi de defileyi bıqir o kadar anlamlı kıldı. Mimar Sinan Üniversitesi yöneticilerine bu güzel merkezde defile izleme imkanı vermesi nedeniyle İl Müdürlüğüm ve şahsım adına teşekkür ediyorum.”

Merkez Müdürümüz Hülya Narsap ise yaptığı konuşmada, geleneksel sanatları tanıtmanın halk eğitim merkezlerinin görevleri arasında yer aldığını belirterek şunları söyledi;

“Öğretmen ve kursiyerlerimizle geleneksel sanatlarımızdan yazmacılık ve Tokat baskı tekniğini kullanarak, kumaşları farklı tasarımlarla stilize ederek gündeme getirmeyi hedefledik.  Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi olarak gelenekten geleceğe olan yaklaşımımızla kursiyerlerimizin önüne yeni ufuklar, yeni pencereler açabilmek ve üretime dönük çalışmalar yapmalarına destek vermek en önemli misyonlarımızdan biridir. Gerçek anlamda yüzlerce yıllık geleneğe ait olan bu özel ve etnik desenler modern bir anlayışla günümüz modasına uyarlandı. Bütün dikiş teknikleri, drapeler, baskılar, punto dikişleri ve elde yapılan diğer dikiş teknikleri büyük bir titizlikle kullanıldı. Geleneksel Tokat baskı desenlerimiz yeniden boyutlandırıldı, stilize edildi ve modern bir şekilde kurgulandı.Defilemizi oluşturan koleksiyon iki yıllık bir çalışmanın ürünüdür.

Bu güzel defilede bizlere büyük desteği olan Moda Tasarımcısı Sayın Halil Ülgü ve Kareograf Sayın Fatih Ömercikoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Halil Ülgü bir dönem giyim alanında kursiyerimiz de olmuştu. İşbirliğimiz o günlerin hatırına da dayanıyor. Kendisi şimdi tanınan ünlü bir modacı oldu ve sağolsun bizimle bu projede omuz omuza çalıştı. 

Bu özel günün planlanmasındaki emekleri için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı’ya, Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürümüz Mustafa Öztürk’e, benim de mezunu olmaktan gurur duyduğum Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne, özellikle koleksiyonla bu kadar bütünleşen bu özel yapıyı bizlere tahsis ettikleri için çok minnettarız. Bu kapsamlı etkinliğe sponsor olan Tokatlı Sanayici ve İşadamları Derneği’ne ve bu bağlantıyı sağlamamıza vesile olan İTO Meclis Üyesi Numan Sağ’a, Kültür Bakanlığı Geleneksel Sanatlar Sanatkarı unvanlı Tokat Baskı öğretmenimiz Tahsin İstengel’e, çalışmalarda yoğun emekleri olan Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi öğretmen ve kursiyerlerine çok teşekkür ediyorum”

Moda tasarımcısı Halil Ülgü şu ifadeleri kullandı; “Yüzlerce yıldır Anadolu kültüründe var olmuş yaşantıları ve bu yaşantıların motiflere dönüştürmüş hali Anadolu'nun eşsiz desenleri... Bu desenler kimi zaman eşarplara, kimi zaman da  sofra bezlerine, ahşap kalıplarla basıldı. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi bu projeyi,  bize teslim etti. Kültürümüzün bu desenleri,  tahta kalıplarla elbiselere basılarak yeniden hayat buluyor. Doğal kumaşlara couture işçilikle yapılan bu elbiseler 20 Haziran saat 14.00 de Tophane-i Amire Kültür Merkezi'nde özel bir defileyle sergilenecek. Bu defile, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokatlı Sanayiciler ve İşadamları Derneği, desteğiyle sunulacak. Başlıkların ve takıların dahil elde yapıldığı bu etnik koleksiyon, modernize edilerek günümüz modasına göndermeler yapıyor.”

Defilenin koreografisini hazırlayan Fatih Ömercikoğlu, bu defilede çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Yüzlerce yıllık geleneğe ait olan bu özel ve etnik desenlerin modern bir anlayışla günümüz modasına uyarlanması her biri el emeği göz nuru bu koleksiyon gerçekten beni çok etkiledi tabii temennim geleceğe aktarılması ve bu anlamda kültürümüzün devam etmesi…Tanıtımında halkımızla buluşturma boyutunda bende bu muhteşem projenin bir parçası olmaktan mutluluk ve onur duydum.. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Hülya Narsap’a, Değerli dostum Modacı Halil Ülgü’ye ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ediyorum.”

 

Tahsin İstengil şunları söyledi; “Defile aslında İstanbul Yazma ustalığının 5 temel tekniğinin 3 tanesi kullanılarak yapıldı.

Kolay ve hızlı yolu tercih etmedik. Kökü bu topraklarda yaşayan Yazma ustalığının tekrar ayağa kalkmasını istedik. Bu konuda Sayın Müdürümüz Hülya Narsap öncülüğünde Moda Tasarımcısı Sayın Halil Ülgü ile birlikte oluşturulan bir projeye imza atmış olduk.

Geçmişte Osmanlı Padişahı altın ve gümüş basılmış kumaşlar gönderirmiş top top. Bizde onları andık. Umarım eski ustalarımız da bulundukları yerden bizlere bakıp mutlu olmuşlardır.”

Defileye emek veren öğretmenler adına duygularını dile getiren Gül Dumlu ise şunları söyledi, “Defile hazırlığında giyim öğretmeni olarak en başından son anına kadar katkıda bulundum. Değerli müdürüm Sayın Hülya Narsap’ın öncülüğünde 2 yıl önce başladığımız   defile çalışması için sağladığı imkanlardan dolayı çok teşekkür ediyorum.

Moda tasarımcısı Halil Ülgü, Tokat Baskı öğretmeni Tahsin İstengil ve biz öğretmenlerin öz verili çalışmalarıyla ortaya mükemmel yorumların yapıldığı bir defile çıktı. 

Projede müdürüm Hülya Narsap’la ve diğer arkadaşlarla birlikte yol almak çok keyif vericiydi kendisine müteşekkirim.”

 

 

İstanbul Yazmacısı Tahsin İstengil’in yanı sıra Giyim Alanı Öğretmenleri Esra Marım, Elif Kılıç, Arzu Aydemir, Hacer Doğdu, Zakire Gül Dumlu, Emel Berkman, Fatma Oktay, Gamze Çetin, Deniz Ağbaba, El sanatları Öğretmeni Kadriye Yıldırım, Kuaförlük ve Makyaj Öğretmenleri Fatma Korkunç ve Seher Ceylan ile Fotoğrafçılık Öğretmeni Ayşe Küçükkurt dokunuşlarıyla defileye katkıda bulunan isimler oldu. 

 

 “Kalıba Sığmayan Desenler Defilesi” sonrasında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Mustafa Öztürk, moda tasarımcısı Halil Ülgü ile eğitmenlere ve katılımcılara plaket takdim edildi.

Haz

Geleneksel Tokat Baskı desenleri kullanılarak stilize edilen kıyafetlerden oluşan kolaksiyonumuzun defilesi 20 Haziran, Salı günü, saat 14:00’de M. S. Ü. Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’n de yapılacaktır. Katılımınızdan memnuniyet duyarız.

Haz

2022-2023 Eğitim, Öğretim Yılında Kurslarda Üretilen Sanatsal Ürünlerin Yer Aldığı  Yıl Sonu Karma Sergimizin açılışı 13 Haziran Salı Günü, Saat 15:00’da Kadıköy Milli Eğitim Müdürümüz Sadık Aslan’ın katılımıyla gerçekleşti.