T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KADIKÖY - Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi

KURUMUMUZUN ORTAK OLARAK YER ALDIĞI "YETİŞKİN EĞİTİMİNDE AVRUPA´YA YETİŞMEK İÇİN" BAŞLIKLI AB PROJESİ ALMANYA HAREKETLİLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

(( ALMANYA RAPORU ))

T.C.

KADIKÖY KAYMAKAMLIĞI

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü

Kurum Kodu:161099

AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI IPA İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROĞRAMI MESLEKİ EĞİTİM PERSONEL HAREKETLİLİĞİ

(2015-1-01-TR01-KA104-018938)

"YETİŞKİN EĞİTİMİNDE AVRUPAYA YETİŞMEK İÇİN" (İŞBAŞI GÖZLEMLERİ) 05 HAZİRAN 2016- 13 HAZİRAN 2016 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN  LEİPZİG –HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME RAPORUDUR.

1.         Wisamar

Wisamar da gençlere ve yetişkinlere yönelik eğitimler verilmekte, yalnız yaşayan anne ve babalara, yaşlılara yönelik eğitimler verilmekte. Sosyal entegrasyon, adaptasyon, yurt dışından gelenlere adaptasyon eğitimleri düzenlenmekte. Devlet onaylı sertifika verilmekte, özel bir kurum olarak hizmet vermekte. Hayat Boyu Öğrenme kursları düzenlemekte ve en az 15 kişilik gruplara eğitim verilmekte. Yabancılara yönelik kurslar devletten ödenek alınarak düzenlenmekte. AB projeleri düzenlemekte, staj uygulamaları organize etmekte, sanatsal etkinlikler, masal odaları ile farklı aktiviteler sunmaktalar. Farklı ülkeler, endüstriler ve  İş Bulma kurumu ile işbirliği halinde çalışmaktalar.

 

2.         VHS Volkshochschule işbaşı gözlem eğitimi:

 

VHS Volkshochschule ile yapılan program gereği; koordinatör kuruluş, program ortakları ve alıcı kuruluş olan VHS Volkshochschule kurumlarını anlatan slayt ve sunularla katılımcı gruba tanıtım yapılmıştır. Hareketlilik akışının başlamasıyla birlikte ilk ziyaretimizi gerçekleştirdiğimiz kurum alıcı ortağımız olan VHS Volkshochschule hem özel hem de kamu kurumu niteliğinde olan bir mesleki eğitim merkezidir.   Kurumda Siyaset, toplum, çevre; kültürel eğitim hasta bakımı, müzik, yabancı dil, mesleki eğitimler, aşçılık, plates, bilgisayar derslerinden çeşitli yaş aralıklarında şehir vatandaşları yararlanmaktadır.

           

Kurumda yer almak isteyen kursiyerler öncelikle pedagoglar tarafından görüşülüp daha sonra yönlendirmeler yapıldığı anlatıldı. Kısa bir sunum yapıldıktan ve sorularımız yanıtlandıktan sonra kurumun derslikleri gruba dolaştırıldı. Yalnız eğitimin verildiği sınıflarda devam eden dersliklere girilmemesi gerektiği ifade edildikten sonra mutfak uygulama sınıfı, bilgisayar sınıfları, dil sınıfları, resim heykel sınıfları, tamir bakım sınıfları gezdirildi. Genel özellik olarak çevrenin temiz olması. Derse konu olacak materyallerin hazır bulunuşlukları gözlemlendi. Tüm dersliklerde akıllı tahta kullanıldığı gözlemlendi.

 

Eğitim ücretlerinin kursiyerin kendisi, devlet (Saksonya Eyaleti) ve kişinin çalıştığı kurumlar tarafından karşılandığı ifade edildi. Kursiyer bir konuda eğitim almak istediğinde 1000 euro olan ücretin yarısını kendisi diğer yarısını ise devlet karşılamakta, kursu birincilikle ise bitirenlere ödediği ücret geri ödenmekte. Maddi durumu çok yetersiz olan ve işsiz kişilerden daha az ücret alınıyor, ücretinin tamamını ise devlet karşılayabilmektedir. Kurslar ihtiyaca göre 12 kişilik grupların oluşturulmasıyla açılıyor. Talebe göre akşamları ve belirli ölçüde hafta sonları da kursların açıldığını öğrendik. Şu anda en çok aşçılık, bilgisayar kursları talep edilmekte. Bebeklere yüzme kursu ise ilgi çekici bir program ve en küçük kursiyerleri bebekler. En yaşlı kursiyerleri 90 yaşında. Yıllık 3000 kursta 43.000 kursiyere 720 öğretmenle hizmet veriyorlar, kurumda en ilgimi çeken ve gyakın işyeri ileüzel bir çalışma olduğunu düşündüğüm pedagojik danışmanların görev yapması, pedagojik danışmanlar kursiyerleri ilgi ve isteklerine göre yönlendiriyor. 100 e yakın iş yerine uygulama için kursiyer gönderiyorlar.

Almanya'da toplamda 1000 e yakın Halk Eğitim Merkezi olduğunu ve sistemin hepsinde aynı işlediğini öğrendik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.      ProfilPass hakkında  Wisamar Bildungsgesellschaft gemeinnützige GmbH ofiste bilgilendirme

 

ProfilPass'ın kişisel dosya aslında. Ancak çocuğun eğitimi süresince eksiksiz ve özenli bir şekilde kaydediliyor. Kişi hakkında küçüklükten başlayıp iş hayatına hazır hale gelene kadar olumlu tüm özelliklerin yazıldığı, eksikliklerin ise daha sonra düzeltilmesi adına bu belgede yer aldığı bir gelişim raporu hakkında. Kişinin kendisinin de kayıt altına alabildiği bir hayat boyu kişisel CV'si. Kişiler bu CV yi üniversitelerden, internet üzerinden veya bağlantılı yaygın eğitim kurumlarından temin edebilmekte ve başvuru yapan herkes için bir rehber kişi tanımlanmakta, rehber cv nin doldurulması ve kişinin yönlendirilmesinde yol gösterici olmaktadır. Yaklaşık 10 yıldır süre gelen bu çalışmayı Almanya'da daha geniş kesimlere yaygınlaştırmayı düşünüyorlar. Bu sayede kişi kendini vasıfsız bir birey sanırken, fark edebiliyor ki pek çok iyi özellikleri ve geçmişte kazandığı tecrübeleri var, bu da kişinin kendisine güven duymasına, özgüveninin artmasına sebep oluyor. Bu belge gençler ve belli bir yaş üstü kişiler olmak üzere iki kitapçıktan oluşuyor, birbirine çok benzemekler birlikte gençler için biraz daha kolaylaştırılmış ve farklı aktiviteler eklenmiş durumda. Şu anda kadar 3000 kişi bu belgeyi kullanmakta. Belgede alınan profesyonel eğitimler, yapılan gönüllü çalışmalar, ilgi alanları, hobiler gibi unsurlar yer almakta. Kişi üniversite mezunu olmayabilir ama bu belgeyi doldurduğunda ve sunduğunda aldığı eğitimler, kendini geliştirmek için  yaptığı çalışmalar görülebilecek. Formu doldururken aynı alanda ne kadar fazla özellik yazıldıysa o alanda kişi güçlü, az bilgi bulunan alanlarda kendisini geliştirmesi gerekiyor demektir. Kısa ve uzun vadeli planlarını yazabilir, bunların gerçekleşme durumunu kontrol edebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. Leipzig Mesleki Yeterlik Kurumu

 

Yabancı ülkelerdeki alınan belgelerin ne şekilde denklik belgesine çevirildiği Chamber of Crafts Leibzig (Ms. Lorenz)

Leibzig Mesleki Yeterlik Kurumu, Dünyanın neresinden gelinirse gelinsin, bu kişilere Almanya'da hangi mesleği yapabilecekleri ile ilgili rehberlik yapılıyor. Bir mesleği varsa bunun seviyesi belirleniyor, yoksa ilgi ve yeteneklerine göre bir meslek eğitimi veriliyor. Tüm mezunlar, ister üniversite, ister meslek lisesi ya da yaygın eğitim merkezlerinden belgelerini alsalar da Mesleki yeterlik kurumuna mutlaka seviyelerini onaylatmak zorundalar. Bunun için bir sınava tabi tutuluyorlar ve uygulama yapmaları isteniyor, ondan sonra bu kişi bu meslekte şu seviyededir diye kendisine belge veriliyor. Bu belgelerle iş başvurusu yapabilmekteler. Kişinin herhangi bir eğitimi yoksa ona belirli eğitimler verildikten sonra veya uygulama yaptırılarak seviyesi tespit ediliyor. Tabi bunun bir ücreti de var. Özellikle göçmenler için en önemli konu iyi bir Almanca dil seviyesi, bunun içinde ihtiyaç görülen kişilere dil eğitimi de veriliyor.

Almanya'da şu anda en çok ihtiyaç duyulan mesleğin ise elektrikçi, iklimlendirme, metal işleri  olduğunu öğrendik.

  

 5.      Fortbildungszentrum Gastgewerbe Gastronomi okulu ziyareti

 

Okul daha çok meslek edindirme ve şehir çevresindeki otel ve restoran işletmeleri için kalifiye eleman yetiştiren 20 yıllık özel bir kurum. Bünyesinde; restoran şefliği, aşçılık, uzman barmen, catering hizmeti, otel işletmeleri yöneticiliği, mesleki yabancı dil alanlarında kurs hizmetleri veren bir kurumdur.

 

Kurum kursiyerleri ister devletin sağladığı isterse bu özel kurumun sağladığı eğitimi tercih edebilmekte. Ders işlenişi yani müfredat devlet okulu ile paralel olarak ilerlemektedir. Kurum eğitimcileri Saksonya Bölgesinde bir havuz içerisinde yer alan eğitimciler tarafından karşılanmakta. Devlet kurumları ve özel kurumların ortak olarak kullandığı havuzdan  seçim yapılırken öğretmenin eğitim durumu, mesleki yeterlik belgeleri ve tecrübeleri oldukça önemli.Bu eğitimcilerin de 2 yılda bir yeterlilikleri tespit edilip havuzda kalıp kalamayacakları belirlenmektedir. Eğitim Kurumu ise 3 yılda bir müfettişler tarafından standartlara uygunluğu denetlenerek eğitime devam etme onayı veriliyor.  Eğitim 3 ay teorik 3 ay kurumda uygulama, 3 ayda işletmede uygulama şeklinde yürütülmekte. Sonra bu dönüt 3 yıl böyle devam etmektedir. Yetişkinler için ise akşam dersleri var çünkü çoğu bir otel ya da restoran ta çalışıyor. 100 e yakın işletmeye staja öğrenci gönderiliyor.

 

Okulda teorik sınıfları, uygulama sınıfları ve iyi bir doluluk oranına sahip bir uygulama oteli bulunmaktadır. Mutfakta pişirilen yemekler hem işletme bünyesinde hem de çevre işletmeler ve kuruluşlara da Catering hizmeti sunmaktadır. Kurumda Alman Mutfağına önem verilmekte. Yabancı ülkelerden gelen eğitim taleplerini de tercümanlar aracılığı ile yerine getirmekte uluslararası hizmet vermektedirler. Kursiyer ve öğrenciler sadece Leipzig'te değil farklı şehirlerde veya ülkelerde de stajlarını yapabilmekteler.

 

Almanya'da çocuklar okula başladığında; Denklik Merkezi tarafından kayıt altına alındıklarını ve aldıkları eğitimlerin dosyalarına  işlendiğini öğrendik

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastgewerbe Gastronomi

          

6. Leipzig Üniversitesi

Almanya Başbakanı Merkell'in de mezun olduğu şehrin merkezinde yer alan okul, Leipzig'te faaliyet gösteren tüm yüksek öğretim kurumlarının bağlı olduğu bir üniversite durumunda. Üniversitenin mimari yapısı son derece etkileyiciydi. Son dönem mimari özellikleri taşımakta ve daha önce meydanda yapılmış modern bir kilisenin etrafına yapılmış olan yeni binalardan oluşmaktadır. Üniversitenin girişinde açık alan olarak tasarlanmış yaklaşık 50 bilgisayarlı internet giriş bölümü öğrencilerin araştırma ve ödevlerini yapabilmeleri açısından oldukça elverişli görünmekteydi. Üniversitenin en çok öğrenci alan yaklaşık 300 kişilik oditoryumu ise hem mimari tasarımı hem de büyüklüğü açısından göz alıcıydı.

Sonuç olarak Almaya yaygın eğitim sisteminin Türkiye ile bazı açılardan büyük benzerlik gösterdiği, ücretli olması bunun bir kısmını kişinin kendisinin bir kısmını da devlet tarafından karşılanmasının kişide bir motivasyon unsuru oluşturduğu, kendini daha sorumlu hissetmesine sebep olacağı,  mesleki yeterlik kurumunun oldukça etkin çalıştığı nereden mezun olunursa olunsun mutlaka yeterlik kurumundan kişilerin mesleki seviyelerinin tespit edilmesinin gerekliliği, bizimde Türkiye'de uzun süredir üzerinde durduğumuz ve büyük aşama kaydettiğimiz bir konudur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Leipzig Üniversitesi

 

7. Zeitgeschichtliches Forum – (Museum about the former GDR history)

 

Almanya tarihini anlatan müzede, Almanya´nın tarihi gelişimine ait tarihi fotoğraflar, afişler, bilgi ve belgeler yer almaktaydı. Ev hayatı, iş hayatı ve geçmiş yaşama dair canlandırmalar, üretilen ürün ve arabalara ait örnekler yer almaktaydı. Müze de Almanya´nın tarih içerisinde geçirdiği aşamalar tarihi ve politik açıdan anlatılmaktaydı. Müze Alman tarihi hakkında oldukça bilgi sahibi olmamızı sağladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Zeitgeschichtliches Forum

 

BERLİN GEZİSİ

 

Berlin´in bir Avrupa başkenti olarak konumunu ve şehrin yönetim binaları açısından yerleşimini yerinde gözlemledik, Berlin Duvarı´nın Dünya tarihi açısından önemine tanıklık ettik. Metro, tramvay ve otobüsleri kullanarak şehrin ulaşım sistemini öğrendik. Parlemento ve Meclis Binalarını, Cumhur Başkanlığı Sarayı´nın büyük meydanlarda ve görkemli yapılarda yer aldığını gözlemledik. 

Almanların milliyetçi olduklarına, tarih ve kültürlerine verdikleri öneme şahit olduk, tarihi yapılarının restore edilmekte olduğunu tamamen yıkılmış olan yapıların yerine ise aslına uygun olarak yenilerinin yeniden inşa edildiğini ve bazı yapılarda bu inşanın halen devam ettiğini gördük. 

 

 

     HÜLYA NARSAP

KADIKÖY HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRÜ



((ALMANYA RAPORU 2))

T.C.

KADIKÖY KAYMAKAMLIĞI

 Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi

 ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü

Kurum Kodu:161099

 

 

AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI IPA İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROĞRAMI MESLEKİ EĞİTİM PERSONEL HAREKETLİLİĞİ

 

 

(2015-1-01-TR01-KA104-018938)

"YETİŞKİN EĞİTİMİNDE AVRUPAYA YETİŞMEK İÇİN" (İŞBAŞI GÖZLEMLERİ) 05 HAZİRAN 2016- 13 HAZİRAN 2016 TARİHLERİ ARASINDA YAPILAN LEİPZİG –HAREKETLİLİĞİ BİLGİLENDİRME RAPORUDUR.

 

1.      
Wisamar Bildungsgesellschaft gemeinnützige GmbH: Projenin yürütüldüğü eğitim kurumu. Kurum daha çok yabancı öğrencilere yönelik oryantasyon ve entegrasyon kursları veren bir eğitim kurumudur. Ayrıca mesleki ve kişisel decerileri geliştirmek ve yabancı dil eğitimleri vererek çalışan meslek sahibi elemanların piyasaya salınımını sağlamaktadır.

 

 

 

 

 

 

2.       
VHS Volkshochschule işbaşı gözlem eğitimi:

VHS Volkshochschule ile yapılan program gereği; koordinatör kuruluş, program ortakları ve alıcı kuruluş olan VHS Volkshochschule kurumlarını anlatan slayt ve sunularla katılımcı gruba tanıtım yapılmıştır. Hareketlilik akışının başlamasıyla birlikte ilk ziyaretimizi gerçekleştirdiğimiz kurum alıcı ortağımız olan VHS Volkshochschule hem özel hem de kamu kurumu niteliğinde olan bir mesleki yaygın eğitim merkezidir.   Kurumda Siyaset, toplum, çevre; kültürel eğitim hasta bakımı, müzik, yabancı dil, mesleki eğitimler, bilgisayar dersleri ile çeşitli yaş aralıklarında şehir vatandaşları yararlanmaktadır.

           

 

 

Kurumda yer almak isteyen kursiyerler öncelikle pedagoglar tarafından görüşülüp daha sonra yönlendirmeler yapıldığı anlatıldı. Kısa bir sunum yapıldıktan ve sorularımız yanıtlandıktan sonra kurumun derslikleri gruba dolaştırıldı. Yalnız eğitimin verildiği sınıflarda devam eden dersliklere girilmemesi gerektiği ifade edildikten sonra mutfak uygulama sınıfı, bilgisayar sınıfları, dil sınıfları, resim heykel sınıfları, tamir bakım sınıfları gezdirildi. Genel özellik olarak çevrenin temiz olması. Derse konu olacak materyallerin hazır bulunuşlukları gözlemlendi.

                        Eğitim ücretlerinin kursiyerin kendisi, devlet (Saksonya Eyaleti) ve kişinin çalıştığı kurumlar tarafından karşılandığı ifade edildi.

 

        3.      ProfilPass hakkında  Wisamar Bildungsgesellschaft gemeinnützige GmbH ofiste bilgilendirme ve yabancı ülkelerdeki alınan belgelerin ne şekilde denklikdelgesine çevirildiği Chamber of Crafts Leibzig (Ms. Lorenz)

ProfilPass kişisel dosya aslında. Ancak çocuğun eğitimi süresince eksiksiz ve özenli bir şekilde kaydediliyor. Kişi hakkında küçüklükten başlayıp iş hayatına hazır hale gelene kadar olumlu tüm özelliklerin yazıldığı, eksikliklerin ise daha sonra düzeltilmesi adına bu belgede yer aldığı bir gelişim raporu hakkında. Kişinin kendisinin de kayıt altına alabildiği bir hayat boyu kişisel CV'si.

 

 

 

 

 

 

 







     4.      Fortbildungszentrum Gastgewerbe gastronomi oku ziyareti


             Okul daha çok meslek edindirme ve şehir çeviresideki otel ve restoran işletmeleri için kalifiye eleman yetiştiren bir kurum. Bünyesinde; restoran şefliği, aşçılık, uzman barmen, catering hizmeti, otel işletmeleri yöneticiliği, mesleki yabancı dil alanlarında kurs hizmetleri veren bir kurumdur.

            Kurum kursiyerleri ister devletin sağladığı isterse bu özel kurumun sağladığı eğitimi tercih edebilmekte. Ders işlenişi yani müfredat devlet okulu ile paralel olarak ilerlemektedir. Kurum eğitimcileri Saksonya Bölgesinde bir havuz içerisinde yer alan eğitimciler tarafından karşılanmakta. Bu eğitimcilerin de 2 yılda bir yeterlilikleri tesbit edilip havuzda kalıp kalamayacakları belirlenmektedir. Eğitim 3 ay teorik 3 ay kurumda uygulama, 3 ayda işletmede uygulama şeklinde yürütülmekte. Sonra bu dönüt 3 yıl böyle devam etmektedir.  Yetişkinler için ise bu şekilde bir program uygulanmaktadır.

            Okulda teorik sınıfları, uygulama sınıfları ve iyi bir doluluk oranına sahip bir uygulama oteli bulunmaktadır. Mutfakta pişirilen yemekler hem işletme bünyesinde han de çevre işletmeler ve kuruluşlara da Catering hizmeti sunmaktadır.

 

 

 

 

 

  

 

Sedat BULUÇ

Kadıköy HEM Seyahat ve Konaklama Öğretmeni

 

  

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.06.2016 - Güncelleme: 16.01.2020 09:43 - Görüntülenme: 2764
  Beğen | 0  kişi beğendi